fbpx

Bonă plătită cu ajutor financiar de la stat

Ultima perioadă este încărcată de nesiguranță, nelămuriri și multe întrebări.  Grădinițele sunt din când în când închise, distanțarea socială ne împiedică să apelăm la bunicii care ne ajutau în mod normal la îngrijirea copiilor. Dar există și o veste bună pentru părinții cu copii mici și preșcolari.

La 31 mai 2020 a intrat în vigoare Legea 35/2020, publicată in Monitorul Oficial Partea I nr. 271 din 01.04.2020, privind acordarea de către stat a unui ajutor familiilor care apelează la serviciile unor bone.

Părinții copiilor cu vârsta de maximum șase ani și care nu sunt înscriși la creșă sau grădiniță pot primi acest ajutor de la stat, dacă venitul net lunar pe membru de familie nu depășește 3.500 de lei. De asemenea, trebuie să nu aveți datorii la bugetul local pentru bunurile pe care le dețineți în proprietate.

Pentru a calcula venitul net lunar și dacă puteți beneficia de acest ajutor, se realizează media veniturilor nete din ultimele șase luni dinaintea solicitării acestui ajutor.

Ajutorul se poate primi pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de veniturile lunare pe membru de familie. Dacă pentru fiecare membru câștigi:

 1. până la 2.100 lei primești 710 lei;
 2. de la 2.101 lei până la 2.500 lei primești 550 lei
 3. între 2.501 lei și 3.000 lei primești 390 lei
 4. de la 3.001 lei până la 3.500 lei primești 250 lei.

Trebuie să îndepliniți însă următoarele condiții:

 1. să fiți cetățean român, cetățean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare
 2. să fiți angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, sau să desfășurați activități independente, să obțineți venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură sau piscicultura sau să aveți o funcție de demnitate publică sau asimilată.

Dacă nu aveți venituri din sursele de mai sus, puteți totuși să primiți ajutorul dacă:

 1. sunteți șomer indemnizat sau înregistrat în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă la data solicitării, ca persoană care caută un loc de muncă,
 2. nu ați refuzat maximum două oferte de muncă din partea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Nu puteți beneficia de ajutorul financiar de la stat dacă:

 1. sunteți asistent maternal profesionist în conformitate cu legislația în vigoare
 2. copilul este în plasament în temeiul art. 59 lit. b) din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare
 3. sunteți asistentul personal al copilului sau beneficiați de indemnizația prevăzută la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
 4. vă aflați în concediu pentru creșterea copiilor în conformitate cu prevederile art. 2 sau 31 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobata cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare
 5. aveți datorii la buget, potrivit dispozițiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Documentele doveditoare și cererea se depun la serviciul public de asistență socială. Din 6 în 6 luni, aveți obligația să depuneți o declarație pe propria răspundere privind menținerea condițiilor de acordare a ajutorului. Dacă nu faceți acest lucru, pierdeți dreptul la ajutor.

Dreptul la ajutor pentru bonă se suspendă în următoarele condiții:

 1. copilul a împlinit vârsta de 6 ani;
 2. intervine decesul copilului
 3. copilul începe să meargă la creșă sau grădiniță
 4. încetează activitatea bonei
 5. are loc o schimbare de domiciliu în altă localitate
 6. nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
 7. beneficiarul nu depune declarație pe propria răspundere din 6 în 6 luni.

Potrivit Legii nr. 167/2014, o persoană poate lucra ca bonă în România dacă este angajată cu contract de muncă la o firmă acreditată pentru acest serviciu sau încheie contract cu familia angajatoare ca PFA.

Lasă un comentariu


Vreau vești de la voi!

LinkedIn
LinkedIn
Share