fbpx

Bonele și cursurile de formare

Să practici meseria de bonă este o responsabilitate enormă. O familie îi încredințează unei bone grija și starea de bine a celui mai valoros membru al familiei.

Unele bone consideră că a putea avea grijă de un copil este un dat, un talent înnăscut și nu au nevoie de nicio formare. Sunt însă familii care doresc să angajeze o bonă profesionistă, cu diplomă și experiență.

Bonele necalificate pot să fie o soluție temporară pentru îngrijirea copiilor noștri. Asta dacă vorbim doar de siguranța și igiena copilului. Chiar și bonele necalificate ar trebui să dețină o diplomă ce atestă că știu să acorde prim ajutor. Și una că știu să asigure siguranța copilului la domiciliu.

Bonă necalificată vs Bonă calificată

Există o diferență într o bonă ocazională/ babysitter și o bonă profesionistă. Bonele profesioniste pot fi responsabile pentru unul sau mai mulți copii pe tot parcursul zilei. Ea poate asigura siguranța și bunăstarea copiilor, să pregătească meniuri sănătoase și echilibrate. Dar poate și să ofere sprijin suplimentar, cum ar fi transportul copiilor către și de la școală, la cluburi și activități sportive. Aceste bone lucrează autonom și pot avea întreaga responsabilitate de a îngriji copiii peste noapte. Multe persoane consideră aceste sarcini ca necalificate, în timp ce unele familii recunosc pregătirea pentru bonă și consideră poziția ca fiind calificată.

Dacă o familie dorește să angajeze o bonă, întâi se enumeră responsabilitățile. Pe baza lor  se identifică nivelul necesar de pregătire și setul de abilități. Atunci când se dorește ca bona să sprijine copilul în pregătirea temelor pentru școală, este posibil doar dacă acea persoană a fost instruită. Când se dorește ca bona să identifice și să încurajeze dezvoltarea unor abilități, atunci e nevoie de o specializare în spate.

În felul acesta, când se intervievează candidații, se verifică nivelul dorit de educație și formare specializată, precum și experiență. Pachetul de compensare pe care îl oferă trebuie să fie compatibil cu nivelul de pregătire și de calificare al candidatului.

Conform legii din România se poate profesa în meseria de bonă doar dacă parcurgi o formare de 300 de ore (școală și practică). Deși există această lege, multe bone, care profesează, sunt necalificate. Există chiar o anumită reticență din partea lor și fac referire la anii de experiență din spate.

Știați că?

La nivel global există chiar o asociație care guvernează practica de îngrijire a copiilor? Se numește International Nanny Association. Și atunci de ce există la noi aceasta reticență față de școlarizare? Se întâmplă și pentru că părinții nu știu să ceară acest lucru la angajare.

În țările evoluate, sunt bone calificate cu studii universitare în educația timpurie a copilului, educația cu nevoi speciale sau psihologie. Iar unele bone au pregătire specializată în Montessori sau Waldorf.

Pachetul financiar

Când se discută despre pachetul financiar, se iau în considerare toate aceste criterii – educație, calificare, responsabilități și timpul de lucru.

Legea din România prevede ca munca necalificată să fie plătită cel puțin cu salariul minim pe economie. Profesioniștii calificați pot ajunge și la un salariu mediu pe economie pentru un program full time.

Am deja o bonă care s-a acomodat în familie și ne place. Ce facem? Noi recomandăm să solicitați bonei să se certifice în meserie.

A profesa ca bonă poate fi o carieră plină de satisfacții. Dacă abia începeți cariera sau doriți să vă îmbunătățiți competența, luați în considerare să vă certificați ca bone.

Lasă un comentariu


Vreau vești de la voi!

LinkedIn
LinkedIn
Share