fbpx

O bonă la mai multe familii?

În țările vestice și în SUA, sunt multe situații în care două sau mai multe familii angajează o singură bonă pentru  îngrijirea copiilor. Împreună împart costul salariului ei.

Sunt beneficii pentru părinți (în general economisesc bani), bonă (în general fac mai multe pe oră și copii (obțin socializare). Cu toate acestea, există o mulțime de lucruri care trebuie evaluate corect chiar înainte de a se angaja într-un astfel parteneriat.

Aspecte de evaluat

Cel mai important este să se evalueze stilul parental. Este mai ușor să se lucreze cu familiile care au stiluri și perspective similare, astfel încât să se poată crea un mediu consecvent și un set de așteptări pentru copii.

Următorul pas este să se clarifice logistica și așteptările. Dacă copiii nu merg deja, trebuie să fie achiziționat un cărucior dublu. De asemenea, copiii trebuie să aibă vârste apropiate pentru a crea un program comun.

Sunt și alte considerente ce trebuie stabilite de la început.

Cine va găzdui bona și copiii?

Unele familii decid pentru o rotație între case în fiecare săptămână. Acest lucru poate confuza atât copiii, cât și bona. Poate deveni dificil pentru bonă să-și amintească unde se află totul în fiecare casă. Pentru copii să facă ajustările constante. Și pentru părinți să-și amintească ce săptămâni găzduiesc.

Familia care nu este gazdă ar trebui să împacheteze zilnic necesarul de scutece, de mâncare și orice altceva este necesar (formula, laptele matern, etc.) Dacă familia gazdă este de acord, unele dintre aceste articole pot fi depozitate la locul respectiv.

Care este programul?

Este important să existe programe similare la copii. Atunci când o bonă este cu un singur copil, poate face sarcini ușoare legate de copil. Dacă bona are grijă de mai mulți copii, este posibil să nu fie timp pentru treburile casnice. Pot exista momente în care bonă lucrează pentru o familie sau alta sau pentru ambele familii. Acest lucru poate avea impact asupra sumei plătite de familii. Programele rar rămân statice mult timp.

De exemplu, ce se întâmplă dacă unul dintre copii se îmbolnăvește? Ar trebui să existe un plan clar înțeles pentru îngrijirea copiilor contagioși și non-contagioși.

Când va lua bona concediul?

Multe familii preferă ca bonele lor să-și ia timpul liber în vacanță. Acest lucru ajută familiile, dar nu coincide întotdeauna cu planurile personale ale bonelor. Așadar, este important ca perioadele vacanțelor să fie clar prezentate ca parte a contractului de muncă.

Alte lucruri de clarificat sunt sărbătorile și zilele de boală.

Disponibilitatea bonei

Unele contracte de colaborare garantează și un număr de ore disponibile din partea bonei. Dacă părțile sunt de acord cu orele garantate, familiile acceptă să plătească un număr de ore pe săptămână și bona este de acord să fie disponibilă și dispusă să lucreze în aceste ore. Dacă familia pleacă din oraș sau decide că nu e nevoie de serviciile bonei, trebuie să plătească cota parte pentru bonă.

Această practică nu este întâlnită în România. Mulți părinți sunt chiar reticenți în a împărți bona cu o altă familie. Dar cum sunt multe practici pe care le-am împrumutat din occident și ne plac, și aceasta poate deveni una odată ce apare cererea.

Lasă un comentariu


Vreau vești de la voi!

LinkedIn
LinkedIn
Share