fbpx

Pleacă bona! Ce ne facem?

Nu sunt puține situațiile în care bona pleacă de pe o zi pe alta, fără preaviz, cu un mesaj scurt care nu lasă loc de discuții. Sau situațiile în care familiile decid să concedieze bona de pe o zi pe alta, fără sa acorde preavizul plătit. Astfel de situații nu ar fi posibile dacă s-ar colabora cu o firma care prestează servicii de îngrijire a copilului. Pe baza unui contract de colaborare legal, bona ar avea un preaviz de 20 de zile lucrătoare.

Ce îi spunem copilului?

Pe lângă încurcătura creată cu găsirea unei noi persoane care să ajute familia, mai trebuie gestionat și atașamentul copilului față de bonă în unele cazuri. Noi recomandăm să îi explicați copilului schimbarea în funcție de cât de multe înțelege la vârsta respectivă.

Dacă are puțin peste un an, îi spuneți în următoarele 2-3 zile că veți petrece mai mult timp împreună. Nu e nevoie să îi spuneți de ce nu mai vine căci oricum nu înțelege deciziile adulților. Iar în câteva zile se va obișnui cu noua rutină.

Dar dacă e un copil mai mare, peste 3 ani, e bine să-i dați câteva detalii în plus. Are nevoie să își explice absența și să accepte noua rutină, fie grădinița cu program prelungit, fie o nouă bonă. Sunt copii care se atașează foarte mult de bonă încât ajung să-i spună și ei “mamă”. În astfel de cazuri e bine să explicați diferența dintre mama adevărată și bona care poate sta o perioada și apoi pleacă din diverse motive.

Dacă se încheie colaborarea cu bona dar păstrați o relație bună cu ea, puteți să mai organizați mici activități împreună ex. vizite, plimbări, etc. În felul acesta copilul învață că există relații sănătoase pentru noi doar că se reduce frecvența interacțiunilor.

Uneori se întâmplă să nu se păstreze nicio relație cu  bona. În acest caz, recomandăm să-i spuneți copilului adevărul. Asta înseamnă să îi spuneți că a anunțat cu un SMS că nu mai vine; sau că a anunțat în ziua anterioară la plecare, șamd. În felul acesta, copilul învață că sunt și relații care funcționează o perioadă. Și mai învață că, atunci când unul dintre parteneri decide să plece, cealaltă persoană nu poate face ceva să schimbe decizia.

Consolarea copilului este importantă

În următoarea perioadă, copilul își va aminti de bonă și va spune că îi este dor. Permiteți să își exprime sentimentele, îmbrățișați-l și exprimați și dumneavoastră regretul că se întâmplă asta. Întăriți și ideea că veți trece împreună peste această schimbare.

Relația cu bona este prima relație înafara celei cu membrii familiei. Și această relație îi deschide ochii copilului asupra modului în care comunicăm, ne comportăm, ne respectăm reciproc. Este o relație importantă pentru copil și recomandăm să o tratăm ca atare.

Lasă un comentariu


Vreau vești de la voi!

LinkedIn
LinkedIn
Share