fbpx

Întrebări Frecvente

Da, pentru că în 2014 România a reglementat acest lucru. Potrivit legii nr. 167/ 2014 (Legea bonelor), pentru a lucra ca bonă ai nevoie de un titlu oficial de calificare. Există două variante în acest sens: 

 • certificat obținut conform OG nr. 192/ 2000;
 • diplomă/ certificat/ alt titlu recunoscut ori echivalat în conformitate cu Legea nr. 200/2004.

Sancțiunile pentru nerespectarea legii implică sancțiuni ce variază de la amendă la pedeapsa cu închisoare de la trei luni la un an. Așadar, cele care profesează ca bone fără această calificare răspund disciplinar, contravențional, civil și penal la fel ca orice alt cetățean român care profesează, de exemplu, meseria de medic fără să fie absolvent de medicină. 

Nu, nu este obligatoriu să lucrezi exclusiv la domiciliul copilului, ci poţi să o faci şi de la tine de acasă. Dacă însă locuiești cu alte persoane, e nevoie ca acestea să declare pe propria răspundere că nu au avut condamnare penală definitivă, excepție făcând cei care au săvârșit fapte penale din culpă. De asemenea, persoanele care locuiesc cu tine acasă trebuie să nu sufere de boli cronice transmisibile și să nu fie dependente de anumite substanțe.

Pentru a exercita această profesie, trebuie să îndeplinesc aceste condiții:

 1. să fii cetățean român sau străin cu domiciliul/ reședința, de regulă, în aceeași localitate cu domiciliul/ reședința copilului;
 2. să fii cetățean străin cu drept de muncă în România și să ai un titlu oficial de calificare;
 3. să ai capacitate deplină de exercițiu;
 4. să fii aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea profesiei;
 5. să nu ai antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Da, iar pentru asta ai două opțiuni: fie te angajezi la o firmă de bone, fie lucrezi pe cont propriu ca persoană fizică autorizată (PFA). În ambele cazuri, ai nevoie de diploma de babysitter pe care o poţi obține în urma unui curs autorizat de ANC (Autoritatea Națională de Calificare Profesională), cum este programul Super Bone, organizat de Nanny Institute România. 

Legea din România prevede ca munca necalificată să fie plătită cel puțin cu salariul minim pe economie. Acesta este 2350 lei brut în 2021, ceea ce înseamnă că angajatul primește 1400 lei în mână, restul fiind contribuțiile sociale pentru sănătate, pensie și impozit pe venit. 

Cele mai multe dintre bonele care profesează, nu au calificare. Ele sunt plătite la negru cu sume ce variază între 1400 lei şi 3000 lei, iar asta înseamnă că nu beneficiază de contribuții sociale care să le permită accesul la servicii medicale şi pensie sau de împrumuturi bancare. 

În schimb, ca bonă profesionistă, cu o certificare recunoscută, poţi ajunge la un salariu mediu pe economie pentru un program full time, adică 5380 lei brut şi 3140 lei în mână, ceea ce înseamnă că ai şi plata contribuțiilor sociale. 

În funcție de responsabilitățile îndeplinite pentru familie, unele bone pot avea chiar un salariu mai mare decât salariul mediu. Aici e vorba despre Asistentele de Familie sau Bonele Specializate/ Guvernantele.

În 2022, vom începe o nouă grupă de curs la următoarele date:

 • 8 martie
 • 8 iunie
 • 8 septembrie
 • 8 decembrie

Per total, cursul de babysitter însumează 720 de ore: 240 de ore sunt dedicate studiului teoretic, iar 480 ore sunt dedicate practicii într-un centru acreditat ca prestator de servicii sociale, așa cum sunt grădinițele sau creșele. 

Furnizorii de cursuri ar trebui să prezinte dovada autorizării cursului care este un certificat emis de către ANC. Acesta arată ca o diplomă și are un număr de înregistrare. 

Punctual, merită să faci cursul nostru Super Bone pentru că: 

 1. Este un curs autorizat.
 2. Este construit cu ajutorul experților certificați la nivel internațional, nu doar local. Asta înseamnă că standardele pe care le aplicăm în curs te vor ajuta la final să profesezi, fără probleme, și în UE. Asta dacă îţi doreşti să lucrezi, de la bun început sau mai târziu, pentru familii din Germania, UK sau orice altă țară europeană.
 3.  La finalul cursului, te ajutăm să îți construiești portofoliul de angajare:
  1. diploma;
  2. CV-ul în limba română și engleză; 
  3. evaluarea psihologică;
  4. ghidajul privind obținerea cazierului judiciar;
  5. simulare de interviu pentru angajare
 4. Te ajutăm să îți găsești o familie bună pentru care să lucrezi imediat după curs. 
 5. Pentru că ai cel mai bun preț pentru o oră de curs: 1.5 lei/ o oră de curs construită cu experți în pediatrie, prim ajutor, protecția muncii și psihologia copilului. 
 6. Poți participa la curs indiferent că locuiești în București, Baia Mare, Botoșani sau Londra. 
 7. Vei avea acces pe viață la cursul online chiar și după ce ai absolvit cursul. Asta înseamnă că vei avea acces la orice actualizare a conținutului pe care noi o vom face pentru a rămân aliniați la standardele internaționale ale profesiei. 

Am construit cursul în aşa fel încât să fie simplu şi uşor de urmat. Am redus prezenţa la clasă pentru ca tu să nu fii forţată să îţi reorganizezi programul pentru 2 luni, ca să poți participa la cursul teoretic, și alte 3 luni, ca să derulezi orele de practică. 

Cum se va desfășura concret? 

 1. Tu vei primi acces la curs pe platforma noastră online imediat ce derulăm prima întâlnire online.
 2. Vei studia pe cont propriu capitolul alocat fiecărei săptămâni atunci când ai timp tu, fie dimineața fie seara, după ce ți-ai terminat treburile zilei. 
 3. Ne întâlnim în fiecare zi de sâmbătă, online, pe platforma Zoom, la o oră stabilită de noi, timp de 2 ore pentru a aprofunda subiectele săptămânii. Tot împreună vom parcurge și testul de finalizare a fiecărui capitol, astfel încât să ne asigurăm că vei trece examenul oficial. 
 4. Cursul de prim ajutor are și câteva ore practice pe care le vom derula în sală cu instructorul, pentru a ne asigura că știi ce să faci în cazul în care cel mic s-a înecat cu un măr sau chiar în piscina locuinței. Dacă nu eşti din București, vei fi ghidată către un reprezentant al Crucii Roșii din orașul de reședință, care organizează astfel de cursuri la aceleași standarde ca ale noastre. 
 5.  Pentru orele de practică, există două abordări diferite:
  1. Dacă activezi deja ca bonă, vom colabora cu familia la care lucrezi pentru aplicarea standardelor de îngrijire. 
  2. Dacă nu lucrezi încă în domeniu, vom alege unul dintre colaboratorii noștri la care vei merge pentru aplicarea standardelor de îngrijire specifice profesiei. 

Examenul se desfășoară în maxim 4 săptămâni de la finalizarea cursului cu o comisie de la ANC (Autoritatea Națională de Calificare Profesională) şi constă în două probe:

 1. proba teoretică – pe baza cunoștințelor de pe parcursul cursului, sub formă de test grilă cu întrebări din testele parcurse împreună; 
 2. proba practică – presupune demonstrarea unei situații de îngrijire specifice bebelușului, pe care o vei deprinde pe parcursul cursului. 

Nu te teme însă! Chiar dacă presiunea examenului poate părea copleșitoare, te asigurăm că vei trece cu brio examenul, dacă respecți pe deplin programul derulat de noi. 

Imediat după ce ai plătit cursul, vei primi un mail care îți explică cum să te conectezi pe platformă:

 1. link către platformă 
 2. nume de utilizator
 3. parolă (pe care te vom ruga să o schimbi la prima utilizare).

Asta înseamnă că vei avea nevoie de o adresă de mail cu care să îți poți crea contul pe platforma noastră. 

Odată conectată la platformă, vei avea acces imediat la curs, pe care poți începe să-l şi explorezi. Dacă ești începător în ceea ce privește platformele de învățare, nu îţi fă griji. La prima sesiune a grupei, vom ghida cursanții cum să folosească platforma. Și vei vedea că a fost gândită să fie foarte simplu de utilizat chiar și de către un începător. 

Cursul disponibil pe platformă cuprinde:

 1. 13 capitole mari;
 2. fiecare capitol are un număr de teme (unele au 8 teme, altele chiar și 39 de teme); 
 3. la finalul fiecărui capitol, există un test pentru a ne asigura că ai asimilat toate informațiile de care vei avea nevoie atât la examen, cât mai ales în exercitarea profesiei de bonă; 
 4. fiecare temă este prietenos construită, astfel încât să te ajute să reții cât mai ușor informațiile. 

Costul integral al cursului este de 1100 lei. Dacă ne urmărești îndeaproape, există şansa să îl achiziționezi pentru doar 900 lei, în cadrul campaniilor noastre promoţionale. 

Cursul poate fi achitat în două moduri:

 • prin card de credit – prima opțiune, unde trebuie să completezi datele tale de pe card
 • prin transfer bancar – a doua opțiune, pentru care primești pe mail o pro-formă, pe vei găsi detaliile necesare efectuării plății 

Dacă nu ești familiarizat cu modalitățile de plată pe internet, poți să ne suni ca să te ghidăm pas cu pas pe varianta care ţi se potrivește cel mai bine. 

Da. Cursul poate fi plătit integral sau în două rate egale. Dacă optezi pentru varianta de plată în două rate, trebuie să știi că:

 1. Prima rată trebuie plătită cu cel târziu 48 de ore înainte de începerea cursului. În felul acesta,  îţi asiguri un loc din cele 28 disponibile în fiecare grupă de cursanți. Aceasta nu se returnează, în caz că ai decis să renunți după prima zi de curs, întrucât locul tău a fost ţinut blocat. 
 2. A doua rată se plătește după primele 6 capitole. În cazul în care aceasta nu este achitată la timp, ţi se va bloca accesul la platformă.

După ce vei plăti cursul, îţi vom trimite două mail-uri pe adresa cu care te-ai înregistrat:

 1. primul mail îţi va solicita câteva acte necesare pentru înscrierea la curs conform cerințelor legale:
  1. copie după actele personale: act de identitate, diploma de liceu, certificat de căsătorie (dacă este cazul)
  2. o cerere de înscriere la curs și altele, pe care te vom ghida să ni le trimiți pe adresa de mail contact@nannyinstitute.ro după ce le vei completa
 2. al doilea mail îţi va oferi datele de acces la platformă.

Cu ajutorul partenerilor noștri de la Sitter, toți absolvenții noștri vor fi sprijiniți să își găsească familia potrivită. Tot ei te vor ghida să îți deschizi PFA. Așa vei lucra legal astfel încât să îți poți plăti contribuțiile sociale care te vor ajuta să ai o pensie la momentul potrivit.